Rozhovor s Matyášem Kijonkou

Orlický týdeník zveřejnil zajímavý rozhovor s odchovancem Kostelce a nyní mládežnickým hráčem FC Hradec Králové, Matyášem Kijonkou.

Sportovní naděje – dnes vám představujeme talentovaného fotbalistu, čtrnáctiletého Matyáše Kijonku z Kostelce nad Orlicí. Již v deseti letech přerůstal své vrstevníky na Rychnovsku, až si ho všiml obr z kraje – FC Hradec Králové. 

K fotbalu ho přivedl v pěti letech táta a začal hrát za mladší přípravku FK Kostelec nad Orlicí. Kterého úspěchu, nebo ocenění si Matyáš nejvíce váží? "Tím je určitě vítězství se starší přípravkou v zimní halové lize OFS Rychnov v roce 2017, kde jsem se stal i nejlepším střelcem turnaje, pak je to i druhé místo v ZHL v roce 2016." 

Díky svým výkonům se dostal i do Okresního rychnovského výběru, jak na toto období vzpomíná? "Vzpomínám na toto období velmi rád, bylo tam hodně dobrých soupeřů." 

Talentovaný Matyáš brzy odešel Hradce Králové. Kolik mu v té době bylo let a za který tým aktuálně hraje? "Do Hradce jsem přišel v deseti letech a to do kategorie U11. Od té doby hraji stále za FC Hradec. Aktuálně jsem v kategorii U15 a střídavě hraji na záloze, nebo kraji obrany." 

Kolik už má vlastně Matyáš medailí a která je jeho nejcennější? "Mám okolo třiceti medailí a šest pohárů. Tou nejcennější je stříbrná z Ondrášovka Cupu ze sezony 2018/19, kterou jsem získal s Hradcem Králové. Vítězem toho ročníku byla Sparta."

O sezónu dřív zářil Matyáš na McDonalds Cupu se svou školou ZŠ Sever Hradec Králové. Odměnou jim bylo televizní finále s Vítkovicemi a 2. místo. A zahrál si už někdy Matyáš proti těm největším, tdy pražským S? Spartě, nebo Slavii? A podařilo se mu skórovat? "Ano, hrál jsem. Jsou to hodně kvalitní soupeři. Gól jsem jim nedal, ale jednu asistenci jsem si už připsal. Porazit tyhle týmy je obtížné, přesto třeba Slavii jsme na té Ondrášovce 3:1 porazili."

Kdo je pro Matyáše sportovní vzor a jaký je jeho největší sen? "Tím je Lionel Messi z Argentiny. Můj sen je zahrát si za reprezentaci."