Mladší přípravka – domácí halový turnaj

FK Kostelec nad Orlicí uspořádal v sobotu 3. prosince 1. ročník Mikulášského turnaje v halové kopané, který byl určen pro věkovou kategorii mladších přípravek (roč. 2008 a mladší). Pořadatelé zajistili kvalitní podmínky v hale Zemědělské školy, a tak byl o turnaj v okrese veliký zájem a zúčastnilo se ho 8 týmů. Hrálo se netradičně na menší branky (2×3 metry, obyčejně se hraje s brankami 2×5), a tak to měli tentokrát střelci malinko těžší než obvykle. I tak ale padalo gólů jako máku. Nejlépe se s nástrahami halového fotbalu vypořádali kluci z Rychnova, kteří všech svých 5 zápasů zvítězili a zaslouženě tak získali zlaté medaile. Druhý skončil pořádající Kostelec, bronz braly malé naděje z Doudleb.

Turnaj začal v 8 hodin boji v základních skupinách pod dohledem přísného sudího Miroslava Broulíka.

Áčková skupina byla velmi vyrovnaná, do posledního zápasu dokonce hrozilo, že by všechny 4 týmy nasbíraly po 4 bodech. Nakonec to ale dopadlo trošku jinak a skupinu vyhráli se ziskem 5 bodů hráči z Českého Meziříčí. Na druhém a třetím místě měli po 4 bodech Doudleby a Kostelec „B“. Až vzájemný zápas rozhodl, že do bojů o medaile zasáhly Doudleby, kdežto na domácí tým zbyl pouze zápas o 5. místo. Z měření ve skupině „A“ nakonec nejhůř vyšly Častolovice, ale nutno říci, že i ony předváděly hezkou hru a jen díky špatné koncovce na ně čekal zápas o 7. místo.

Skupinu „B“ ovládl Rychnov, který začal výhrou 5:0 nad Kosteleckou Lhotou, následně nasázel dokonce 7 branek Kostelci a svůj plný bodový zisk si zajistil výhrou 3:0 na Černíkovicemi. Kostelec si druhou příčku uhrál díky výhrám nad třetími Černíkovicemi a čtvrtou Kosteleckou Lhotou. Ti ve vzájemném zápase remizovali 0:0 a v bojích ve skupinách se neradovali ani z jednoho vstřeleného gólu.

Po mačích ve skupinách se pořadatelé rozhodli nejprve sehrát zápasy o umístění. 7. místo nakonec ukořistila Kostelecká Lhota, která díky gólům Libora Halíře a Marka Moravce porazila Častolovice 2:1. V zápase o 5. místo mezi Kostelcem B a Černíkovicemi gól v základní hrací době nepadl, a tak přišly na řadu pokutové kopy. V nich se předvedl později vyhlášený nejlepší gólman turnaje – kostelecký Michal Kopsa, který dva pokusy Černíkovických zneškodnil a sám pak penaltu proměnil.

A okolo 13. hodiny nastal vrchol turnaje. V prvním semifinále na sebe narazilo České Meziříčí a Kostelec a po výsledku 1:2 si zápas o zlato vybojovali domácí hráči. I druhé semifinále ovládl tým ze základní skupiny „B“. Rychnov byl v souboji s Doudlebami v poli lepší a nakonec z toho byla výhra 2:0.

Doudlebští si pak spravili chuť na Českém Meziříčí v zápase o 3. místo, které porazili 2:0. Tím oplatili soupeři porážku ze základní skupiny a brali bronz. Na České Meziříčí zbyla nepopulární „bramborová“ medaile.

Finále se hrálo v doslova elektrizující atmosféře, kterou vytvořili přihlížející rodiče. Favorizovaný Rychnov se ujal vedení zásluhou později vyhlášeného nejlepšího střelce i hráče turnaje Michala Tomase. Kostelec ale záhy vyrovnal Dominikem Čižinským. A když už to vypadalo, že o vítězi finále budou muset rozhodovat penalty, Michal Tomas opět skóroval a zajistil tak zlaté medaile Rychnovským. Kostelečtí kluci sice chvíli smutnili, ale nakonec byli za stříbrné medaile také rádi. Pro kluky muselo být zážitkem i závěrečné focení. Vždyť fotky nejlepších týmů pořizovalo snad 15 fotografů – skoro jak při Lize mistrů.

Po turnaji proběhlo slavnostní vyhlášení, na kterém byly uděleny ceny všem zúčastněným týmům. Ti nejlepší si pak odvezli i poháry, stejně jako nejlepší hráč a střelec turnaje Michal Tomas a brankář Michal Kopsa.

Veliké poděkování zaslouží pořadatelé v čele s Petrem Klapalem, kteří zajistili kvalitní halu, v níž se jinak fotbal nehraje. Turnaje se zúčastnilo přesně 60 dětí, pro které to bylo velmi dobré zpestření dlouhé zimní fotbalové přestávky. Jen více podobných turnajů, ve kterých budou malí fotbalisté zdokonalovat svoje fotbalové dovednosti.

V neposlední řadě se sluší poděkovat i sponzorům turnaje – tiskárna AG TYP Kostelec nad Orlicí, Federal-Mogul a.s., Sanap Kostelec nad Orlicí, město Kostelec nad Orlicí, Charvát a.s.

Bohatá fotogalerie z turnaje na odkazech zde a zde

img_0504 img_0484 dsc05488 dsc05487 dsc05471 dsc05463 dsc05440 dsc05439 dsc05432 dsc05426